Nooit te oud voor BSR

Er meldde zich een client van 88 jaar oud. Bijna de oudste in mijn praktijk maar er is er eentje die een jaartje ouder is en nog een paar andere tachtigers.
Dat betekent dat iemand nooit te oud is voor BSR al zijn alle voorbeelden verschillend van elkaar. De alleroudste komt al heel wat jaartjes langs voor ‘groot onderhoud’ en letterlijk houdt dat haar beter op de been.

Degene die zich meldde had het advies van zijn dochter gekregen om eens bij een BSR praktijk langs te gaan i.v.m. zijn pijnklachten. Zij had elders in het land goede resultaten ondervonden dus voor haar vader zag zij ook mogelijkheden. De vader zag die nog niet direct voor zich maar deed toch wat zij aanraadde.
Hij vermeldde meteen dat hij er niet veel verwachtingen van had, maar had ook niets te verliezen. Een heerlijk nuchtere manier van kijken.
We togen aan het werk.

Na de derde behandeling liet mijnheer me weten te willen afwachten hoe zijn lichaam hierna zou reageren voordat hij een nieuwe afspraak maakte, want de twijfel bleef hem toch enigszins in de greep houden.

Met verbazing en genoegen meldde hij zich twee weken later voor een vervolg afspraak.
‘Ik heb uw advies en dat van mijn dochter opgevolgd,’ zei hij. ‘Het gaat toch iets beter dus ik wil ontdekken of er nog meer inzit.’
Tijdens het bezoek vroeg ik hem hoe het intussen met die erg pijnlijke spier in zijn rug ging. Dat was namelijk de belangrijkste reden van zijn komst. Verbaasd keek hij me aan met een gezicht alsof hij zich afvroeg of hij daar ooit last van had gehad.
‘O ja, nou, dat is een heel stuk beter! Dat is fijn hoor, maar het lopen achter een rollator vind ik nog steeds niks. Dan zie ik er zou oud uit.’
Ik schoot in de lach omdat ik die zelfde opmerking vaker hoor.
‘Voor mensen van 88 die pas komen kijken, is dat ook helemaal niks,’ antwoordde ik.
Hij kon daar wel om lachen en zei: ‘Ik zal je vertellen dat ik vorige week voor mijn doen een heel stuk zonder rollator heb gelopen. Het was uit nijd want ik kreeg dat rotding niet uit de auto. Dat lopen gaat echt beter, al was het maar een klein stukje.’
Het klonk onbedoeld heerlijk nonchalant. Ongemerkt had hij meer resultaten gekregen dan verwacht: pijnlijke rugspier stuk beter en lopen iets gemakkelijker.

Voor mij is het genieten van het feit dat hij nog steeds wat weerstand voelt tegen BSR (want wat is dat nou helemaal?) maar dat hij zich er toch toe zet te blijven komen want inderdaad, wat is er nou te verliezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *