Blauwe plekken en nog gekker na BSR

Niet schrikken hoor, maar in een enkel geval komt het voor dat cliënten zeggen na een behandeling blauwe- of andere plekken te krijgen die ze daarvoor niet hadden.

Toen ik dat voor het eerst meemaakte ging het om een jonge vrouw die schuchter vroeg of ik misschien iets verkeerd had gedaan tijdens haar eerste behandeling.
Ik vroeg naar de reden van die vraag.
‘Mijn rug zat de volgende dag helemaal van boven tot beneden onder de blauwe plekken, precies op die plaatsen waar jij aan het werk bent geweest langs mijn ruggengraat.’
‘Dan lijkt het logisch dat BSR dit heeft veroorzaakt, he?’ antwoordde ik.
‘Is dat dan niet zo?’
‘Nee, dat zou alleen kunnen als ik hard, stompend op je rug had gewerkt en dat is niet het geval geweest.’
‘Maar hoe kan het dan?’
‘Ik wil graag eerst weten of de plekken ook beurs aanvoelden.’
‘Nee, dat is het gekke. Als mijn man het niet had gezien had ik er niets van gemerkt omdat ik geen blauwe plekken gevoel had.’ Ze was opgelucht.
‘Maar toch is het na BSR gebeurd,’ ging ze verder.
‘Klopt helemaal,’ zei ik. ‘Heb je ooit iets meegemaakt wat blauwe plekken op je rug veroorzaakt heeft?’
Cliënte kon zich niets herinneren. Later gaf haar moeder het verlossende antwoord: spelend op de overloop is zij als peuter van de trap gegleden op haar rug, die daardoor onder de blauwe plekken zat. Precies op de plaatsen die na BSR tevoorschijn waren gekomen…

Later heb ik dat nog een keer meegemaakt en kon een enorme blauwe plek zie op de binnenkant van het been van een andere cliënte die dit jaren eerder had opgelopen bij een ongeval op de brommer. Het leek wel een schilderij, zulke mooie kleuren waren het! Ook zij voelde geen enkel beurs gevoel, dat was een rare sensatie.

Iets wat nog ‘gekker’ was vertelde een vrouw na haar eerste behandeling: zij had de hele dag een branderig, pijnlijk gevoel in haar gezicht. Het zag er rood uit alsof zij veel te lang in de zon had gezeten.
Oorzaak: als baby was haar gezicht verbrand geweest door heet water… vijfendertig jaar voordat zij het opnieuw voelde…

Ik noem deze voorbeelden vaak om uit te leggen dat ‘oude dingen’ kunnen loslaten na de behandelingen; dat kunnen pijntjes zijn van een operatie, een botbreuk of een oude blessure die ineens weer voelbaar wordt.
Die restspanning blijkt dan toch nog in een lichaam aanwezig te zijn geweest.
Dan is het heel bijzonder, om niet te zeggen bizar om ook oude dingen die tevoorschijn komen te kunnen zien, zoals een blauwe plek of een rood, branderig gezicht. Het was extra opmerkelijk omdat ook deze client er zelf geen enkele herinnering aan had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *