Onthouden… Vergeten…

Het valt geregeld op dat cliënten vergeten wat er is gebeurd tijdens het proces van herstellen. Dat heeft een herkenbare reden: als er pijn voorkomt, is iemand daar voelbaar van op de hoogte, au!
Als na een aantal BSR behandelingen de pijn is verdwenen, is er vaak geen aandacht meer voor dat dit al langere tijd zo was, het is ‘vergeten’, het houdt de persoon niet meer bezig.

Pijn heeft een signaalfunctie. Het is alsof er geseind wordt: Er is iets aan de hand, doe iets!
Stel dat iemand met pijn naar een BSR behandelaar is gegaan en na verloop van tijd daarvan verlost is, ja, dan ‘vergeet’ hij simpelweg dat er iets aan de hand was.

In het omgekeerde, dus als pijn aanwezig is, is iemand zich er over het algemeen erg van bewust dat die pijn er is. ‘Wanneer gaat dit over, heb ik nu alweer last van mijn been/hoofd/of nek? Ik ben het zat! Wie kan mij helpen?’
Dat laatste is de belangrijkste vraag: wie of wat, kan mij helpen? Daar gaat de persoon naar op zoek.

Het is bijzonder grappig dat cliënten vaak niet eens meer weten dat ze bepaalde pijnklachten hebben gehad en heel argeloos kunnen vragen:
‘Welke schouder, zei je, was bij mij zo pijnlijk?’
‘De rechter, dat was een van de redenen van je komst,’ antwoord ik.
‘Hoe weet jij dat het rechts was?’
‘Dat noteer ik op de cliënten kaart.’
‘Oh, handig, dan hoef ik het niet te onthouden.’

Vergeten kan dus een heel positieve reactie zijn. Iets vervelends is niet meer aanwezig, niet meer belangrijk en vraagt geen aandacht meer. Dat wensen we vaker te beleven wanneer het zo is dat onze hersenen blijven malen over het een of ander. Met plezier roep ik bovenstaande zaken graag terug in het geheugen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.