Tanden poetsen

Het klinkt niet logisch om een BSR blog artikel te wijden aan tanden poetsen, maar in mijn lange ervaring als BSR behandelaar kan ik rustig zeggen dat geen onderwerp te gek is om te bespreken of te beschrijven! Dus tanden poetsen kan ook zomaar ter tafel komen…

Cliënte stond in dubio wat ze moest doen: na een zestal behandelingen wel of niet doorgaan met BSR. Ik stelde haar enkele vragen om te weten te komen waarom ze er nog niet uit was want de resultaten waren positief, al was zij was nog niet honderd procent tevreden. Uiteindelijk was de reden dat haar verzekering geen tegemoetkoming gaf en het financieel niet goed uitkwam om het zelf te betalen. Ik gaf haar o.a. ter overweging mee dat zij eind van het jaar kon overstappen naar een andere verzekeraar. Daar wilde zij over nadenken en ik herinnerde haar aan het blijven doen van de twee eenvoudige oefeningen die horen bij BSR. ‘Daar ben ik al mee gestopt,” zei ze, “het was toch lang genoeg?” “Wat bedoel je met lang genoeg?” vroeg ik haar. “Ik dacht dat het alleen in het begin moest.” Het volgende ontsnapte me: “Ben je dan ook gestopt met tanden poetsen?” “Nee, natuurlijk niet!” klonk het bijna verontwaardigd, “ik wil geen problemen met mijn gebit!” “Dus je voorkomt liever, dan dat je geneest?” zei ik plagerig. “Weet je nog wat ik zei toen ik de oefeningen uitlegde? Blijf de oefeningen doen, ook al zou je nooit meer in een BSR praktijk komen! Daarmee ondersteun je je lichaam zo goed mogelijk en dat voorkomt ellende.” Een beetje schuldbewust zei ze het zich weer te herinneren…

Op zo’n manier kan tanden poetsen zomaar ter tafel komen. Cliënte begreep meteen dat het handiger is om BSR te onderhouden door eens in de zoveel tijd toch langs te komen voor een APKtje, zoals iemand dat weleens noemde. Dan blijft het lichaam zich herinneren hoe het de spanning steeds weer kan loslaten als er spannende tijden of gebeurtenissen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.