Schermnek, daar is-tie dan

Ja, een nieuw woord is ontstaan: de schermnek, soms App nek genoemd. Het kon gewoon niet uitblijven en vermoedelijk weet iedereen direct wat dat is.

Sinds mijn verhuizing naar Drenthe reis ik tweemaal per week met de trein naar mijn praktijk in Assen en word meer dan voorheen geconfronteerd met dit fenomeen. Laatst zat een jongen van ongeveer 17 jaar naast me en elke keer zakte zijn hoofd omlaag naar zijn iPhone. Even later rechtte hij zijn nek maar even later zag ik zijn hoofd weer zakken. Nu kun je door alleen je nek te buigen op je scherm kijken maar deze jongen presteerde het om zijn halve rug ernaartoe te bewegen! Ik vroeg me af waarom hij er van zo heel dichtbij op keek, maar ik heb me ingehouden. Dat deed ik bewust, omdat ik me van vroeger herinner hoe erg ik het vond dat een oudere persoon iets tegen mij zei dat ik opvatte als bemoeiziek. Zou het ter sprake komen, dan zou ik er iets van kunnen zeggen maar tot dan toe, echt niet! Ook zag ik een keer tegenover me iemand die op haar iPhone zat te turen met constant vooroverhangend hoofd. Ik werd er moe van toen ik het even had aangekeken, maar beet liever op het puntje van mijn tong dan om er iets van te zeggen.

Nu kun je je afvragen waarom ik niks zeg terwijl ik een beroep heb om o.a. nekklachten te behandelen. Misschien is dat het nou juist. Ik kan gemakkelijk praten over BSR, graag zelfs! Maar in bovenstaande gevallen lijkt het mij teveel op preken voor eigen parochie en daar heb ik een behoorlijke hekel aan. Wellicht ontstaat het een keer spontaan als dit fenomeen ter sprake komt terwijl ik onderweg ben… maar tot dan toe is het geduldig afwachten wanneer bij wijze van spreken deze mensen binnenwandelen in de praktijk want het schermnek fenomeen zal zeker toenemen. Vooralsnog kijk ik meestal naar buiten en geniet van de prachtige omgeving: soms zonnig met fraaie herfstkleuren of een lichte nevel, maar ook prachtig berijpte natuur als het heeft gevroren en de zon eroverheen schijnt. En soms is het gewoon wat het is: mistig, regenachtig Hollands weer. Dan pak ik een boek. Ik heb gemerkt dat je een e.reader of een iPhone ook gewoon op ooghoogte kunt houden…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.