Het Proces

Als je met BSR begint, hoor je altijd over het ‘Proces van Herstel’. Vaak wordt dan door client gezegd: ‘ja, dat snap ik’ totdat blijkt dat niet iedereen daar hetzelfde onder verstaat. Een proces is een verloop en betekent meestal een traject dat liever niet onderbroken moet worden. Denk aan bijvoorbeeld een proces van medicatie op- of afbouwen, een vergader- of besluitvormingsproces, of iets nieuws aanleren. Veel processen verlopen met vallen en opstaan.

Het herstelproces van BSR is meestal niet anders. Het traject start op met 3 keer en daarna vervolgafspraken met de tussentijd die, afhankelijk van de noodzakelijkheid, voor iedere client verschillend is. Er wordt afgesproken om tussendoor geen andere behandelwijzen te doen, tenzij dat in zeldzame gevallen in overleg gedaan wordt. De reden is dat enerzijds de desbetreffende behandelaars anders niet weten wat werkt en anderzijds dat een proces niet moet worden verstoord. BSR haalt ‘oude dingen’ naar boven die ooit zijn vastgezet op de spieren. Dit leidt er soms toe dat het lichaam reageert met samentrekking van spieren als beschermingsmodus. Dat voelt niet altijd even prettig en het gebeurt vaak na een behandeling of 5/6. Wel prima, want dat doet BSR nu eenmaal. Wat sommige cliënten echter NIET willen, is tijdelijk meer last krijgen van pijn of stramheid! En daar zit ‘m de frictie.

Dan zie je dat die client zich juist tot een andere vorm van behandeling wendt in de hoop daar weer snel vanaf te komen. Begrijpelijk, maar zo jammer! Het lichaam doet door BSR precies wat het moet doen en heeft eerder dan gedacht een extra release nodig om verder te kunnen. Juist op die momenten willen sommige cliënten naar een andere manier van behandelen en wordt het proces van herstel onderbroken. Die behandelaar constateert (terecht) een fikse aanspanning van spieren en probeert daar verlichting in aan te brengen. Jammer, jammer, ook al heb ik er begrip voor als iemand hiertoe overgaat. Gek genoeg helpen die andere behandelingen niet sneller maar heeft het herstelproces wel vertraging opgelopen.

Voordat je denkt dat alles dan voor niks is geweest: nee, gelukkig niet! Cliënten begrijpen het BSR verloop hierna beter en hun lichaam gaat snel verder met herstellen. Moraal van dit verhaal: heb er vertrouwen in dat je lichaam het beste weet wat het moet doen en heb het geduld om dit toe te laten. Ik heb het zelf ook aan den lijve ondervonden en begrijp des te beter dat een Body Stress Release GEEN quick-fix is en we echt moeten leren om vertrouwen te krijgen in de wijsheid van ons lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.