Virus en schoonheid

De laatste tijd worden we bestookt met informatie over het gevaar van een virus op een manier die verstrekkende gevolgen heeft: het perfecte middel om angst te voeden en stress te veroorzaken want doodgaan willen we nog lang niet! Maar hoe gevaarlijk is een virus eigenlijk? En is er misschien ook sprake van schoonheid in dit alles te vinden?

Als mens, als levend organisme hebben we vanaf de oorsprong volop te maken gehad met virussen, bacteriën en overige microben; de complete aardbol met dieren, bomen, planten en mensen is daarmee opgebouwd en leeft ermee. Dat houdt in dat dezen zich op eigen wijze voortdurend aanpassen door het onschadelijk maken van ongewenste- en het gebruikmaken van gezonde micro-organismen. Hetzelfde geldt voor ons lichaam: in principe past het zich aan miljarden organismen aan, en zorgt voor het elimineren van gevaar. Als je het goed beschouwt zie je een systeem vol schoonheid in al zijn hoedanigheid en uitdrukking!

Toch komt het voor dat planten, dieren en mensen doodgaan door virussen of bacteriën. Wat zou daar de reden van kunnen zijn? Een simpel voorbeeld: je hebt een stuk grond en wilt daar gewassen op telen. De opbrengst kan vergroot worden door chemicaliën te gebruiken. Gevolg: op den duur uitputting van de grond waardoor goede grondstoffen niet meer worden opgenomen en je meer kwetsbare gewassen produceert. De aardappelen, groenten of bloemen worden groter, langer houdbaar en brengen meer geld in het laatje, maar worden ook steeds gevoeliger voor ziekten en andere ongewenste gevolgen, die dan meestal bestreden worden met andere chemicaliën. De vicieuze cirkel: grond uitgeput, gewassen zwakker, gemakkelijker ziek en kunnen afsterven.

Bij een menselijk lichaam is dat precies hetzelfde: met diezelfde gewassen voeden we ons en bestrijden kwalen en ziektes met veelal onnatuurlijke producten. De BALANS is zoek!

Het is een natuurwet dat een lichaam prima met virussen en bacteriën overweg kan: overal in onze bloedstroom, spijsvertering, zenuwbanen en spieren kunnen we ze vinden. Het heeft een functie zoals bij het verteren van voedsel, aanvallen weerstaan van ongewenste indringers en opbouwen van immuniteit. Maar wat als de balans zoek is? Wat als een lichaam extra gestresst raakt door angst voor deze fenomenen? Dan wordt het nog zwakker, nog kwetsbaarder, en de immuniteit neemt sterk af. Op zo’n moment kan een virus of bacterie ‘toeslaan’ zodat je dit misschien niet overleeft. De basis is dan onvoldoende gezond en niet meer in staat om zich aan te passen.

Als je goed rondkijkt zie je de infectie gevolgen van Covid-19 in deze tijd: het zijn in ons land vooral mensen met een hogere leeftijd die al met het afbouwen van het leven bezig zijn, of een aandoening hebben waardoor de krachten nog meer afnemen, die hieraan overlijden. Hun natuurlijke basis is niet meer optimaal en kan zich niet voldoende verdedigen. Ook bij andere leeftijden is de reden van overlijden bijna altijd dat er iets is wat de gezondheid al verzwakt heeft. In een enkel geval is dit niet aantoonbaar waardoor een lichaam, ondanks een goede gezondheid toch wordt aangetast en soms overlijdt. Dan zou een uitgebreid onderzoek weleens tot verrassingen kunnen leiden! In sommige landen wordt onderzoek gedaan naar de gevolgen van onnatuurlijk gebruik van landbouwgrond en zware overbelasting door vuil en giftig afval, veroorzaakt en uitgestoten door o.a. de industrie.

Het hele bio systeem zit geniaal en prachtig in elkaar! Er is zoveel schoonheid te zien en te beleven in de natuur, de mens, en in de omgang met de omgeving en met elkaar. Hoe tegengesteld zijn dan de onnatuurlijke maatregelen die nu genomen worden! Gedwongen afstand houden i.p.v. toenadering, geen aanrakingen maar eenzaamheid. Alles volkomen tegen de natuurwetten in.

De ‘oplossing’ tegen Covid-19 zou een vaccin zijn zodat we niet meer in een lock down hoeven maar ons vrij kunnen bewegen. Is dat echte vrijheid, of zijn er andere mogelijkheden die ons de schoonheid van het bestaan weer laten zien en voelen, en ons doen beseffen hoe ver we daar van afgeweken zijn. Alle levende natuur heeft bijzonder veel kracht om te herstellen en misschien is het nu nog meer het moment om daarnaar te handelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *