Leven vanuit gezondheid

We worden al een tijdje geconfronteerd met Covid-19, een van de vele duizenden virussen waar we mee te maken hebben. Daar is op zich voldoende over gezegd- ook door mijzelf in voorgaande blog artikelen- en daar ga ik niet veel aan toevoegen, alleen iets dat logisch is.

Bezig zijn met gezonde zaken is volgens mij beter dan redeneren vanuit angst. Daarom wil ik graag met je delen hoe je ziektes zoveel mogelijk voorkomt door je afweersysteem kracht bij te zetten, in plaats van angstgevoelens toe te laten. Dit alles geldt m.n. voor de gemiddeld gezonde mens, hoewel de meer kwetsbaren er wellicht ook voordeel van kunnen hebben.

Stel je even de aanschaf voor van een prachtige auto. Goed uit de testen gekomen, praktisch, sterk en zeer naar tevredenheid. Gemaakt voor jarenlang veilig rijden! Je zou denken dat de eigenaar er zuinig op is maar: de auto wordt niet goed onderhouden, nooit schoongemaakt, klein en groot onderhoud ontbreekt totdat de auto flink hapert. Dan wordt er snel een afspraak gemaakt bij de garage voor het hoogstnoodzakelijke. Het is goed voor te stellen dat deze sterke wagen vroegtijdig naar de sloper kan als het onderhoud niet beter wordt.

Wat zou er moeten gebeuren om immuniteit vroegtijdig af te zien takelen: jarenlang te weinig rust, ongezond eten, teveel hooi op de schouders nemen, meer alcohol dan gemiddeld, overgewicht, weinig beweging. Stress en angst voor tekortkomingen is dan volop aanwezig om alles vol te kunnen houden. Dit zijn zomaar wat ingrediĆ«nten voor ‘aanslagen’ op je immuniteit. Langzaam maar zeker wordt het afweerniveau lager, elke bacterie of griepvirus wordt opgepikt, er ontstaat steeds meer vermoeid-of lamlendigheid. Een lichaam werkt zich namelijk een slag in de rondte om te blijven functioneren.

Graag eindig ik plezierig. Als je het bovenstaande herkent, weet je de oplossing ook. Vervang alles wat nodig is om je gezonder te voeden. Zoek gelegenheid om geregeld een wandeling of fietstocht te maken, ga desnoods vaker op de fiets naar je werk! Zorg dat alles wat oprecht teveel is om te doen, overgedragen wordt aan iemand anders (delegeren) en bedenk eens wat jou vrolijk maakt om te doen. Plezier maken, humor delen en lachen maakt je, gratis ook nog, supergezond! Als je na het douchen ook nog eens koud na-doucht, geef je je immuunsysteem een extra boost. Was je handen vooral niet stuk want je huid is een grote beschermfactor, en Covid-19 verplaatst zich niet via de huid maar door de lucht. Dit alles hoeft geen geld te kosten maar het gaat je wel heel veel opbrengen! De intussen opgebouwde stress kun je, zoals bekend, kwijtraken met BSR. Al met al hoef je niet in de angst voor een virus te stappen die jouw afweersysteem onderuit haalt, maar geniet je van een gezond systeem dat veel kan hebben! Als kers op de taart zul je je een stuk fitter voelen en er beter uitzien. Het leven kan soms gecompliceerd zijn maar soms ook heel eenvoudig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.